אלימות במשפחה נוגעת בנו במקום רגיש, הגרעין שאמור לתת את התמיכה וההגנה הוא זה שפוגע. אלימות פיזית, אלימות מילולית, אלימות כלכלית וגם תקיפות מיניות – אלו קורים בכל שכבות האוכלוסייה ובכל גיל ללא הבדלי דת, גזע או מין.
התמודדות ראשונית
דיווח – הדבר הראשון שיש לעשות במקרה של אלימות משפחתית הוא לפנות למשטרה או למוקד המידע והסיוע של משרד הרווחה – 118 ולדווח. בנוסף, ישנה חובת דיווח על פגיעה בקטינים וחסרי ישע. המוקדים זמינים בכל יום, בכל שעה לכל מענה. ישנם עוד מגוון רחב של עמותות הנותנות כתף ועזרה בהתמודדות עם מקרי אלימות במשפחה.
צו הגנה – בית משפט מורה על הרחקת בן המשפחה הפוגע מהבית המשותף, ממקום העבודה של בן / בת הזוג ומונע מהתוקף ליצור קשר עם הנפגע בכל פלטפורמה שהיא (כתב, בעל-פה, טלפונית וכו'). תוקף צו ההגנה הוא עד שלושה חודשים ואף ניתן להאריכו. במידה והפוגע מפר את הצו זוהי עבירה פלילית וחשוב לדווח למשטרה, דבר היכול להביא למעצרו של התוקף ולהגשת כתב אישום נגדו.
אלימות המשפחה סטטיסטיקות
- כל שנה מתלוננות יותר מ- 10,000 נשים על אלימות במשפחה.
- רק אחד מכל 10 מקרים של אלימות במשפחה מדווח למשטרה.
- כ- 4 ילדים נרצחים בכל שנה, ללא מגמת ירידה בשנים האחרונות.
- יש כ- 20,000 עבירות בין בני זוג בכל שנה.
ייצוג על ידי עורך דין
תיקים של כאלה הם רגישים וחשוב לקבל ייצוג מעורך דין המבין את הצרכים של המשפחה וייצג אותם בצורה מתחשבת לטובת המשפחה ככלל, תוך שמירה על תא משפחתי בריא לילדים תוך כוונה של מניעת מקרה אלימות נוסף אך בלי ליצור קרע ביחסים ובהתפתחות הילדים עם תוצאות המקרה.
לעורך דין המייצג אדם שנאשם באלימות במשפחה ישנם כמה דברים שראוי להתייחס אליהם בתשומת לב, במידה ובית המשפט מצא את לקוחו אשם. למשל: היחסים בין הנאשם למשפחתו, כיצד העונש ישפיע על שאר בני המשפחה ומהו העונש הראוי לחומרת המעשה. שכן, הענישה החלה על הנאשם גם משפיעה על שאר בני משפחתו ועל חיי היום-יום שלהם.
הענישה בנושא אלימות משפחתית מחמירה במיוחד על מנת ליצור הרתעה ולצמצם מקרים כאלו, מתוך הבנה שזהו מצב רגיש ויש לנהוג בו ברגישות ובנחישות – איזון בין אלו יביא להקלה בחיי הגרעין המשפחתי.