חלוקת רכוש במהלך גירושין היא אחד האתגרים המשמעותיים ביותר שעימם מתמודדים בני זוג כאשר הם מחליטים להיפרד. תהליך זה כרוך לא רק במורכבות המשפטית של חלוקת נכסים וחובות אלא גם נושא משקל רגשי, שכן כל צד שואף להבטיח עתיד כלכלי יציב לאחר הגירושין.
לבדוק מהם כל הנכסים לעומת ההתחייבויות
תהליך חלוקת הרכוש מתחיל בזיהוי והערכת שווי של כל הנכסים וההתחייבויות הזוגיות. נכסי נישואין כוללים בדרך כלל את כל הרכוש שנרכש על ידי כל אחד מבני הזוג במהלך הנישואין: אלה יכולים לנוע בין נדל"ן, כלי רכב וריהוט להשקעות, חשבונות פרישה ואפילו אינטרסים עסקיים.
לעומת זאת, ההתחייבויות מקיפות את כל החובות שנצברו במהלך הנישואין, כגון משכנתאות, הלוואות לרכב, חובות בכרטיסי אשראי והתחייבויות פיננסיות אחרות. במקרים אלו של חלוקה, התייעצות עם עו"ד לענייני משפחה ערן עזרא למשל יכולה לסייע להבין את ההשלכות היטב ואפילו מראש.
הערכת שווי מלאה
שלב ראשון חיוני בחלוקת נכסים הוא הערכת שווי מדויקת ומלאה של הנכסים וההתחייבויות המדוברות. הדבר מצריך לעתים קרובות הערכות מקצועיות כדי לקבוע את שווי השוק הנוכחי של נדל"ן ועסקים, כמו גם ניתוח פיננסי עבור השקעות וחשבונות פרישה.
שני הצדדים צריכים לחשוף את כל הנכסים וההתחייבויות באופן מלא ושקוף. פתיחות זו חיונית להבטחת הגינות וחוקיות בתהליך החלוקה ומסייעת במניעת אתגרים משפטיים עתידיים.
למה כדאי לערוך משא ומתן?
זוגות יכולים לנהל משא ומתן על חלוקת רכוש באמצעות דיונים ישירים, גישור, או, במידת הצורך, ליטיגציה. גישור מספק לרוב סביבה ידידותית יותר ומעודד פתרונות המוסכמים על שני הצדדים.
במהלך המשא ומתן, שני הצדדים ונציגיהם המשפטיים שואפים להגיע להסכם פשרה המחלק בצורה הוגנת נכסים ואחריות להתחייבויות. תהליך זה מאפשר לכל אחד מבני הזוג לתעדף את הצרכים והאינטרסים שלו, כמו שימור שלמות המשפחה, הבטחת השקעות להכנסה עתידית או ניהול חובות באופן שאינו מסכן את היציבות הפיננסית.
איזה שיקולים מיוחדים משפיעים על חלוקת הרכוש?
שיקולים מיוחדים עשויים לעלות בהתאם לנסיבות בני הזוג. לדוגמה, אם אחד מבני הזוג היה בעל רכוש לפני הנישואין, או אם היו מתנות או ירושות שקיבל אחד מבני הזוג, ניתן להתייחס אליהם כרכוש נפרד ולא כפוף לחלוקה. בנוסף, יש להתייחס גם לשיקולים לגבי רווחים עתידיים, כגון שכר דחוי או בונוסים, פנסיה והטבות פרישה אחרות, כבר במהלך המשא ומתן.
להפוך את ההסכם בעל פה להסכם בכתב
השלב האחרון בהליך חלוקת הרכוש הוא פורמליזציה של ההסכם באמצעות צו בית משפט ובמסגרת הסכם גירושין. מסמך משפטי זה יפרט כיצד מחולקים כל הנכסים וההתחייבויות וכל תנאים או מגבלות הקשורים להסדר.
לסיכום, חלוקת רכוש בגירושין דורשת שיקול דעת מדוקדק, הכנה יסודית ומשא ומתן הוגן. החלוקה ניתנת לאכיפה וכמובן שאי ציות עלול להוביל לעונשים משפטיים.