אישה הנמצאת במצב של סרבנות גט, שבו בעלה מסרב לתת לה גט למרות רצונה להתגרש, עלולה לחוות מצוקה רגשית וכלכלית קשה. מצב זה מונע ממנה להמשיך בחייה באופן תקין, הן מבחינה אישית והן מבחינה חברתית. אבל חשוב שתדעי – יש לך גם זכויות. בכתבה זו נסקור את הזכויות המגיעות באופן חוקי לאישה מסורבת גט.
מהי סרבנות גט?
סרבנות גט הינה תופעה חמורה ביהדות, בה בעל מסרב להעניק לאשתו גט, אף על פי שבית הדין הרבני קבע שזוהי חובתו. מצב זה גורם לסבל רב לאישה, ומונע ממנה את היכולת להינשא שוב, להקים משפחה חדשה, ואף לנהל קשרים זוגיים אחרים. כמו כן, היא עלולה להיתקל בקשיים בקבלת הנאות סוציאליות שונות, קשיים כלכליים ועוד.
ההשלכות העיקריות של סרבנות גט
כפי שהוזכר, על אישה מסורבת גט, או אישה עגונה, מתקיימות הגבלות רבות. ביניהן:
- איסור להתחתן – אישה מסורבת גט עדיין נחשבת כ"אשת איש", על אף שאינה מקיימת עימו חיים משותפים. דבר המונע ממנה להינשא שוב.
- איסור בקיום יחסים אינטימיים – אישה עגונה אשר מקיימת יחסים אינטימיים עם גבר אחר, נחשבת כאישה שזנתה. בכך עלולה לאבד חלק מזכויותיה הפיננסיות.
- ילדים ממזרים ופסולי חיתון – ילדים משותפים של אישה עגונה עם גבר שאינו בעלה ייחשבו על פי ההלכה כממזרים, ויהיו אסורים בחיתון על פי הדת היהודית.
מהן זכויותייך כאישה מסורבת גט?
למרות הקשיים, חשוב לציין שאישה מסורבת גט אינה חסרת זכויות. מערכת המשפט בישראל ובתי הדין הרבניים פיתחו מגוון כלים משפטיים שנועדו לסייע לך להשתחרר מכבלי הנישואין ולשפר את מצבך.
במסגרת מערכת המשפט הדתית:
- בית הדין הרבני מוסמך להטיל סנקציות שונות על סרבן הגט, במטרה ללחוץ עליו לתת גט. סנקציות אלו יכולות לכלול עיקול משכורת, איסור יציאה מהארץ, ואף מאסר.
- ניתן לפנות להליך של "התרת נישואין" במקרים מסוימים, גם ללא הסכמת הבעל.
במסגרת מערכת המשפט האזרחית:
- אישה מסורבת גט זכאית לתבוע את בעלה בבית המשפט לענייני משפחה, ולקבל פיצויים עבור הנזקים שנגרמו לה כתוצאה מסרבנותו.
- ניתן לתבוע מזונות מעוכבים, המזכים את האישה בתשלום מזונות כל עוד הבעל מסרב לתת לה גט.
- ניתן להגיש תביעה לפירוק השיתוף בדירת המגורים המשותפת.
ייעוץ מקצועי
אישה הנמצאת במצב של סרבנות גט צריכה לפנות בהקדם האפשרי לייעוץ משפטי מקצועי. עורכת דין מנוסה ומיומנת בתחום דיני משפחה תוכל לנתח את המקרה הספציפי שלך, להציע לך את דרכי הפעולה המתאימות, ולייצג אותך בהליכים המשפטיים הנדרשים. למידע נוסף לחצו כאן.
לסיכום
סרבנות גט הינה תופעה קשה ומורכבת, אך חשוב לזכור שאישה הנמצאת במצב זה אינה חסרת זכויות. באמצעות סיוע משפטי מקצועי ופעולה נחושה, היא יכולה להשתחרר מכבלי הנישואין ולפתוח בפרק חדש בחייה.